ГО «ПРОЖЕКТОР» вбачає об’єднувальну місію у відкритті одеського представництва мережі «Media Center Ukraine»

21 вересня відбулось офіційне відкриття мережевого представництва «Медіацентр Україна» в Одесі. На захід завітали і представники громадської організації «ПРОЖЕКТОР».

На задум ініціаторів створення цього простору, він повинен стати головним незалежним інформаційним майданчиком півдня України та доповнити мережу, яка вже має підрозділи у Києві, Львові та Харкові. Медіацентр надаватиме журналістам можливість зустрітися з найбільш затребуваними спікерами, а разом з цим слугуватиме зручним коворкінгом для роботи кореспондентів, допомагати іноземним медіакомпаніям у пошуку фіксерів-перекладачів й в разі необхідності за підтримки ГО «Інститут Масової Інформації» забезпечувати журналістів бронежилетами та шоломами.

За словами головного редактора «Медіацентр Україна – Одеса» Михайла Штекеля, основна мета – сприяти українські перемозі у війні в інформаційному просторі, а відповідно підвищити роль медіа в регіоні, який включає Одеську, Миколаївську та Херсонську області.

Планується, що ключовими спікерами стануть представники міжнародних організацій, місцевої влади, ЗСУ, бізнесу, громадських організацій, експертного середовища. Всі заходи проходитимуть переважно на українській мові і будуть забезпечуватись синхронним перекладом на англійську.

Першим гостем майданчику став начальник науково-дослідного відділу Національного природного парку «Тузлівські лимани», доктор біологічних наук Іван Русев. Він розповів про наслідки війни для екології акваторії Чорного моря та прибережних територій, вплив бойових дій на екосистеми та минулі події навколо острова Зміїний, стан заповідних зон на окупованих територіях та співпрацю з закордонними колегами.

Наступним виступив громадський діяч і речник керівника Одеської ОВА Сергій Братчук. В ході брифінгу він коротко окреслив ситуацію щодо енергетичної безпеки регіону, розповів про відновлення цивільних об’єктів, які зазнали ушкодження в результаті ворожих ракетних обстрілів, та нагадав про необхідність дотримання режиму інформаційної тиші у низці нагальних питань.

За підсумками першого дня роботи одеського медіацентру проєктний менеджер громадської організації «ПРОЖЕКТОР» Олексій Лосинець поділився власними враженнями.

«По-перше, в час, коли українські ЗМІ переживають відчутну кризу, яку спричинив відкритий російський напад на нашу країну, дуже важливо створення подібних центрів задля координації та узгодження дій журналістської спільноти. Впевнений, що це місце стане своєрідним хабом, куди кожен журналіст зможе звернутися за необхідною підтримкою та допомогою, починаючи від пошуку героя до впровадження колективних ініціатив. Також я вбачаю користь для журналістів, які працюють у  фрілансі, особливо з іноземними виданнями. Тут в коворкінгу вони зможуть не тільки працювати у комфортних умовах, але й знаходити натхнення та ідеї для репортажів та сюжетів. Це по-друге. І по-третє, знаю, що команда цього медіацентру має провідних медіаюристів та правозахисників, у яких чималий досвід відновлення порушених прав, захисту свободи слова, розслідування злочинів проти журналістів та фактів перешкоджання журналістської діяльності» – резюмував він.

Слід додати, що ГО «ПРОЖЕКТОР» від моменту відкриття займається захистом прав та інтересів журналістів завдяки наявності у команді провідних медіаюристів. Команда організації має успішний досвід представництва інтересів масмедіа у судах. Спеціалісти неодноразово ділилися під час тематичних семінарів та тренінгів власним прикладом супроводу кейсів, пов’язаних із злочинами проти журналістів. Наразі триває співпраця з організаціями громадського сектору, дотичними до журналістської діяльності, зокрема Інститутом Масової Інформації, Центром публічних розслідувань та іншими.